Potrawy proste, smaczne i szybkie

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami


Obiad sprzed tygodnia, bo jakoś nie było czasu umieścić go na blogu wcześniej. Ale jak wyglądał można było zobaczyć już wtedy.

Bardzo podobne danie gościło już zresztą na blogu. tym razem jednak zamieniłam suszone pomidory na szparagi. Połączenie wyszło obłędne, ale jak dla mnie to już makaron + wędzony łosoś + mascarpone = pełnia szczęścia. A szparagi to po prostu urozmaicający dodatek, który swoją droga uwielbiamy.  Zresztą ilość przepisów ze szparagami ostatnimi czasy mówi sama za siebie. Czas przygotowania zamykający się w czasie niezbędnym do ugotowania makaronu jest niebagatelną zaletą tego dania.

Przepis na makaron z łososiem i szparagami

Składniki:

200 g wędzonego łososia

200 g maka­ronu fet­tuc­cine (lub innego)

200 g serka mascarpone

pęczek szparagów

1 ząbek czosnku

koperek

pieprz czarny

sok z cytryny (kilka kropel do smaku)

 

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy wg przepisu. Szparagi gotujemy na parze lub w wodzie ok. 10 minut. Ugotowane kroimy na takie kawałki, jakie chcemy mieć w sosie.

2. Łososia rozdrabniamy na mniejsze fragmenty, wrzucamy z czosnkiem na patelnię, podgrzewamy, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny, pieprz i koperek. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Dorzucamy szparagi i makaron. Wykładamy na talerze. Jemy. 🙂

Smacznego!

Porady:
  • rodzaj makaronu zależy od Was, mi najbardziej pasują różnej grubości wstążki,
  • łososia nie trzymamy na patelni samego zbyt długo, nie chodzi o to żeby go usmażyć, ale podgrzać, całego sosu też nie gotujemy, nie ma takiej potrzeby.
GD Star Rating
loading…

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami, 4.0 out of 5 based on 1 rating



Komentarze(1)
  • Avatar

    Zosia Cze 1 2012 - 17:42

    Mmm… pycha! Połączenia łososia, szparagów i mascarpone jest boskie 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www