Czasem warto przeglądać statusy znajomych na FB. Można wtedy znaleźć smaczne zdjęcia. Stąd już niewielki krok do wydębienia przepisu.
Kiedy mamy już przepis, można, a nawet trzeba się nim podzielić z innymi. Wszak jedzeniem trzeba się dzielić. Przynajmniej przepisami na to jedzenie. Zatem – dzielę się.
Składniki:
300g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
1 średnia marchewka
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz
bazylia, oregano, majeranek
1. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać do mięsa. Dodać ulubione przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wyrobić.
2. 4 liście kapusty ułożyć na folii, tak aby na siebie nachodziły. Rozsmarować masę mięsną i zwinąć jak roladę. Kroić 3cm kawałki. Układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostałymi liśćmi (2 liście zostawić do przykrycia).
3. Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotować sos. Pod koniec gotowania przetrzeć go przez sito lub potraktować blenderem.
4. Przygotowanym sosem zalać roladki. Przykryć kapustą i folią aluminiową. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na min 1h (do miękkości kapusty).
Smacznego!
przepis osobiście wypróbowała Pati. Obiecała się też podzielić. Pewniejszym sposobem będzie chyba samodzielne przygotowania. Ale kto wie?
Roladki z mięsem mielonym,