Potrawy proste, smaczne i szybkie

Roladki z mięsem mielonym


Czasem warto przeglądać statusy znajomych na FB. Można wtedy znaleźć smaczne zdjęcia. Stąd już niewielki krok do wydębienia przepisu.

Kiedy mamy już przepis, można, a nawet trzeba się nim podzielić z innymi. Wszak jedzeniem trzeba się dzielić. Przynajmniej przepisami na to jedzenie. Zatem – dzielę się.

Przepis na Roladki z mięsem mielonym

Składniki:

300g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)

1 średnia marchewka

2-3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 puszka pomidorów bez skórki

sól, pieprz

bazylia, oregano, majeranek

 

Sposób przygotowania:

1. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać do mięsa. Dodać ulubione przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wyrobić.

2. 4 liście kapusty ułożyć na folii, tak aby na siebie nachodziły. Rozsmarować masę mięsną i zwinąć jak roladę. Kroić 3cm kawałki. Układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostałymi liśćmi (2 liście zostawić do przykrycia).

3. Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotować sos. Pod koniec gotowania przetrzeć go przez sito lub potraktować blenderem.

4. Przygotowanym sosem zalać roladki. Przykryć kapustą i folią aluminiową. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na min 1h (do miękkości kapusty).

Smacznego!

przepis osobiście wypróbowała Pati. Obiecała się też podzielić. Pewniejszym sposobem będzie chyba samodzielne przygotowania. Ale kto wie?

GD Star Rating
loading…

Roladki z mięsem mielonym, 5.0 out of 5 based on 1 rating



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www