Potrawy proste, smaczne i szybkie

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej


Zakochałam się w łososiu w szynce. Nie musi to być nawet szynka z Parmy. Szwarcwaldzka też się sprawdzi. Tak samo jak każda inna dojrzewająca szynka pod warunkiem, że będzie mocno wędzona, surowa, i słona.

Oczywiście będą różniły się smakiem, ale efekt będzie podobny, czyli łosoś przejdzie smakiem wędzonej szynki. Mmmm, pyycha. Ważne są też plastry – idealne do zawijania są duże ale cieniutkie.

Dzisiejszy obiad to chyba pożegnanie ze szparagami. Ale z lenistwa nie zrobiłam z nimi nic specjalnego, ot po prostu upiekłam w folii z kawałkami masła. Łosoś też był w folii. I wyszedł z tego przesmaczny foliowy obiad.  Leniwy obiad na leniwy dzień.

Przepis na łososia pieczonego w szynce parmeńskiej

Składniki:

200 g łososia (dwie 100-gramowe porcje)

6 plastrów szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej dojrzewającej

czosnek

zioła wg uznania lub inne przyprawy (bez soli)

pęczek szparagów

20 g sera pleśniowego

20 g masła

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, białe – obieramy (zielonych nie trzeba) odłamujemy końcówki, układamy na folii, przykrywamy plasterkami zimnego masła, zawijamy folię w paczuszkę (taką jak tu).

2. 3 plastry szynki układamy obok siebie tak, żeby minimalnie na siebie zachodziły, na krawędzi kładziemy łososia, przyprawiamy go wg uznania (czosnek i zioła, papryka, co kto lubi), NIE SOLIMY, zawijamy rybę w szynkę (robimy rulonik jak z naleśnika), na wierzch kładziemy po plasterku sera pleśniowego, gotowe ruloniki kładziemy na folię i zawijamy w paczuszkę.

3. Obie paczuszki z folii (ze szparagami i z rybą) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-30 minut.

Smacznego!

 

Porady:
  • rybę i szparagi można przygotować wcześniej (np. rano, lub wieczorem poprzedniego dnia), zawinąć w folię i włożyć do lodówki, a potem foliowe zawiniątka wrzucić do piekarnika,
  • ryby nie solimy, sól zawarta w szynce jest wystarczająca, nawet jeśli użyjemy oryginalnej szynki parmeńskiej.

GD Star Rating
loading…

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej, 4.0 out of 5 based on 2 ratings



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www